Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης κατάνυξης, τελέσθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή (3-5-2024), η Ακολουθία του Επιταφίου και η περιφορά του, στους Ιερούς Ναούς της ακριτικής Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας.

Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, σε όλες τις Ενορίες έλαβε χώρα η Αποκαθήλωση και εκτέθηκε σε προσκύνημα η χρυσοΰφαντη παράσταση του νεκρού Ιησού.

Βάσει του προγράμματος της Ιεράς Μητροπόλεως από τις 9 το πρωί έως τις 1 το μεσημέρι ετελέσθη η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης. Στις 7:30΄ το απόγευμα ετελέσθη ο Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και ο Επιτάφιος Θρήνος στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού Πόθιας Καλύμνου. Στις 9:45΄μ.μ. έλαβε χώρα η έξοδος του Ιερού Επιταφίου του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Σωτήρος Χριστού και στις 10:00΄μ.μ. η συνάντηση των Ιερών Επιταφίων των Ενοριών της Πόλεως Καλύμνου στον προκαθορισμένο χώρο της προκυμαίας. Παρέστησαν οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές και πλήθος κόσμου που παρακολούθησαν με συγκίνηση την αποκορύφωση του θείου δράματος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ημών κ. Παΐσιος προέστη κατά την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού Καλύμνου, συμπαραστατούμενος υπό του Εφημερίου του Ιερού Ναού π. Ισιδώρου Γλυνάτση. Οι χοροί των Ιεροψαλτών απέδωσαν με κατάνυξη, τόσο τα τροπάρια της Ακολουθίας, όσο και τα Εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου. "Η ζωή εν τάφω...", "Άξιον εστί..."Αι γενεαί πάσαι..." έψαλλαν μικροί και μεγάλοι με ευλάβεια.

Στις 10 το βράδι και με την συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλύμνου, τιμητικού αγήματος και τις μελωδικές ψαλμωδίες των ιεροψαλτών και των χορωδιών των Ενοριών με τις εντυπωσιακές ενδυμασίες, όπως ορίζει το έθιμο χρόνια τώρα, οι επιτάφιοι όλων των ενοριών της πόλεως Καλύμνου συναντήθηκαν με τους πανέμορφους επιταφίους στην παραλιακή.

Εκατοντάδες οι πιστοί όλων των ηλικιών, γέμισαν ασφυκτικά την παραλιακή με τις τοπικές αρχές πολιτικές και στρατιωτικές της νήσου, και όχι μόνο, συμμετέχοντας στην κορύφωση του Θείου Δράματος. Στο πλήθος πιστών που πλημμύρισε την παραλιακή της Καλύμνου ο Μητροπολίτης απηύθυνε αναστάσιμες ευχές.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Κατόπιν οι επιτάφιοι επέστρεψαν στους Ναούς, όπου σύμφωνα με το έθιμο οι πιστοί πέρασαν κάτω από αυτούς κάνοντας ευχές και παρεκάλεσαν το «εσφαγμένο αρνίο της αποκαλύψεως» υπέρ υγείας και θείας βοηθείας των οικογενειών τους και των ξενιτεμένων τους.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες:  “Kalymnos news”

Βίντεο:  αλήθεια fm