Με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας η εορτή της Αναστήλωσης των Αγίων Εικόνων στην Κάλυμνο. Όλοι οι Ναοί ήταν κατάμεστοι από πλήθος πιστών και μάλιστα συγκινητική ήταν η παρουσία μικρών παιδιών, αλλά και μεγάλων, που κρατούσαν εικόνες για την ιερά Λιτάνευση. Στο τέλος, μετά την Θεία Λειτουργία, έλαβε χώρα η λιτάνευσις των ιερών Εικόνων, πέριξ των Ιερών Ναών, και εγένετο η προσήκουσα δέησις.

Επίκεντρο του εορτασμού ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Σωτήρος Χριστού, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, πλαισιωμένος από τον εφημέριο του Ναού π. Ισίδωρο Γλυνάτση. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος, ο εφημέριος, οι ιεροψάλτες, οι αρχές του τόπου και ο πιστός λαός συμμετείχαν στην καθιερωμένη λιτάνευση πέριξ του Ναού, σε ανάμνηση του γεγονότος της Αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων, και ανεγνώσθη η προσήκουσα δέησις υπό του Μητροπολίτου.

Φωτογραφίες: “Κάλυμνος news”


Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ:


Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ:

Φωτογραφίες:  Νικόλαος Σμαλιός

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΗΣ ΡΟΤΣΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ:

Φωτογραφίες: Νίκος Μαμάκας "Αλήθεια FM"


Λίγα λόγια για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Με την ονομασία Κυριακή της Ορθοδοξίας φέρεται από τους χρόνους της Εικονομαχίας, στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και που πρωτοκαθιερώθηκε από τα μέσα του 9ου αιώνα. Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, το 842 μ.Χ., σταματώντας έτσι τον μακροχρόνιο σάλος που είχε δημιουργηθεί από το ζήτημα των εικόνων και που έβλαψε τα μέγιστα τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Στη Κωνσταντινούπολη, η αναστήλωση των εικόνων εορτάσθηκε το έτος εκείνο με λαμπρό πανηγυρισμό και λιτανεία με μεγάλη πομπή, όπου και αναθεματίστηκαν οι εικονομάχοι, συλλήβδην οι αιρετικοί και όλοι οι αναθεματισθέντες από τις Οικουμενικές Συνόδους. Στο τέλος μνημονεύθηκαν και όλοι οι «αθλητές» της ευσέβειας και της ορθόδοξης πίστης.
Είναι ημέρα ανάμνησης αγώνων και θριάμβων της πίστης μας. Ημέρα που φέρνει στο νου μας, την ηρωική και αγία αντίσταση των πιστών ορθοδόξων χριστιανών όλων των αιώνων, έναντι των δυνάμεων του σκότους και της πλάνης. (Θεοχάρη Νικ. Σαρίκα-Θεολόγου).

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως