Τελέστηκε την Κυριακή της Τυρινής 17 Μαρτίου 2024, στις 5 το απόγευμα, ο Κατανυκτικός Εσπερινός του «Συγχώριου», στον καθεδρικό Ναό της Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου.

Από νωρίς το μεσημέρι στις 3 , στον αυλόγυρο του Ναού συγκεντρώθηκε πολύ κόσμος και Καλυμνιές όλων των ηλικιών, ντυμένες με τις παραδοσιακές στολές  για τον χορό της Τυρινής που αναβιώνει κάθε χρόνο και εν συνεχεία τον εσπερινό του «συγχώριου» που ακολούθησε. Φέτος βοηθούντος του καλού καιρού η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη. Στον αύλειο χώρο του Ναού είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. Η παράδοση στη μουσική συνεχίστηκε και φέτος από τα  «Εννήματα» της οικογένειας του αείμνηστου Μικέ Τσουνιά.

Μετά τον παραδοσιακό χορό, στις 5 το απόγευμα, ο Μητροπολίτης κτυπάει την καμπάνα, που ο ήχος της σημαίνει, κατά την παράδοση, το τέλος των χορών της Αποκριάς, και την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τον κατανυκτικό εσπερινό.

Στον Εσπερινό της Συγχωρήσεως, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, συμπαρατατούμενος υπό σύμπαντος του ιερού κλήρου της νήσου, με τα αναλόγια των ψαλτάδων να είναι πλήρη.

Το τέλος του «Συγχώριου» ολοκληρώνεται με τους ασπασμούς ιερέων – εκκλησιάσματος, κατά μήκος του τέμπλου, σε συμβολική πράξη αμοιβαίας συγχώρησης.

 

Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

πηγή: “Kalymnos news”

Φωτογραφίες: Μιχάλης Πάου